duminică, 6 aprilie 2014

O contra-poveste




Sili e o tanara si putin naiva zana care se mutase, nu de mult, intr-o floricica noua, micuta, parfumata, stralucitor de alba. 
Exista tot felul de locuinte spatioase, elegante, stralucitoare, umbrite, intunecoase, infricosatoare, inghesuite, stramte, insorite, umede, uscate. Sunt asa de diferite pentru ca nici zanele nu seamana unele cu altele. Toata lumea stie ca pretutindeni poti intalni o zana buna, o zana rea sau o zana nebuna! (Nu trebuie sa faceti greseala de a confunda o zana rea cu o zana nebuna! S-ar putea sa va coste! E ca diferenta intre a te tunde la zero si a ramane chel pentru tota viata! Asa ca, fiti atenti!)
In general, cele mai multe locuinte ale zanelor stau pe tulpinile florilor asa cum stau apartamentele unui bloc. Parterul e cel mai aproape de pamant, iar ultimul etaj e cel mai aproape de soare. Sunt constructii tip "lacramioara". Exista, insa, si alte optiuni. Poti, de pilda, sa-ti alegi o lalea, un trandafir imperial, un mac, un bujor, o matraguna, o floarea soarelui, un lemn cainesc, o tataneasa... (la urma urmelor, orice zana are nevoie de un loc al ei, fie ca e buna, rea sau nebuna). Cate flori, atatea oferte, numai ca pentru o inflorescenta deosebita, trebuie sa ai si posibilitati pe masura.
Sili isi alesese un ghiocel, o floricica individuala, dar grupata impreuna cu surorile ei in acelasi bulb. Ii oferea intimitate, dar , in acelasi timp, nu se simtea singura. Era delicat, gingas, luminos. I se potrivea intru totul si, cel mai important, si-l putea permite! 
Primul lucru pe care l-a facut Sili dupa ce s-a mutat in noua locuinta a fost sa verifice daca utilitatile sunt platite la zi.
 Imi pare nespus de rau ca trebuie sa inlatur credinta falsa ca zanele, fiind niste creaturi perfecte, nu au nevoie de utilitati! Ele sunt perfecte in raport cu menirea lor: de exemplu, o zana BUNA e bunatatea intruchipata, o zana REA e rea fara intrerupere, Zana Miorlau bazaie toata ziua si toata noaptea, zana Zapezii sta intre zapezi, zana Oilor se ocupa de dorintele si suferintele oilor si asa mai departe. In rest, orice zana are nevoie de caldura, de apa, de lumina. Zanele pot face baie in roua numai vara, fiindca, in mod evident, roua nu se formeaza decat vara. Nici chiar o zana nebuna n-ar iesi in miezul iernii sa faca baie in roua! Iarna nu exista roua, iar zapada e mortala pentru cele mai multe dintre  zane ca si pentru flori.  De altminteri, nici noi, oamenii, nu ne balacim in lacuri, rauri, mari si oceane toata ziua, buna ziua! Iarna stam la caldura, ne imbracam gros ca sa ne protejam de frig!
(Acum o sa ma intrebati:
- Ce fac zanele in timpul iernii, cand florile ingheata?? 
- Asta e o alta poveste! va raspund eu.  Acum trebuie sa ne intoarcem in prezent, la zana noastra  naiva).

Ei, da! Si apa si gazul si curentul electric si cheltuielile de intretinere a bulbului  purtator de clopotei albi erau platite la zi .Sili s-a apucat increzatoare sa-si decoreze locuinta. Primul obiect cumparat de la supermarchetul zanesc a fost un hamac facut din fire de paianjen vopsite in albastru. (E lucru stiut ca zanele dorm numai in hamac) Era rezistent si usor. Sili era foarte mandra de achizitia ei.
Apoi si-a cumparat o cada in forma de ibric (In timpurile de demult zanele si piticii faceau baie in ibric, iar unii se mai si inecau la vremea prunciei, daca nu erau supravegheati de mamele sau de bonele lor). Si-a cumparat si un ibric adevarat pentru ceai, caci zanele adevarate nu beau cafea, dar servesc in fiecare zi ceaiul la ora cinci, dupa moda englezeasca!
Sili s-a agitat o dupa-amiza intrega aranjandu-si periutele pentru aripi, dupa forme si dimensiuni. (Orice zana trebuie sa-si ingrijeasca atent aripile. In lumea zanelor ierarhiile se stabilesc in functie de frumusetea, desimea si stralucirea aripilor).. Sili era inca tanara, dar spera ca aripile ei sa-i ofere, prin ravna cu care le ingrija,o treapta cat mai inalta in societate!
Dupa o baie minunata Sili a adormit leganadu-se fericita in hamacul ei albastru ca cerul.
Dimineata, surpriza: apa calda- ioc! Colac peste pupaza, flacara aragazului refuza sa se aprinda! 
Sili e cuprinsa de o mare nedumerire! Se lasa incet, incet, spre margine ghiocelului ei si priveste afara: in celelalte floricele, crescute din acelasi bulb, suratele ei bat din aripi, plutesc energic, se pregatesc pentru ziua care incepe. Soarele staluceste, totul pare in regula. Sili ia telefonul si suna la intreprinderea care distribuie gazul. II raspunde o voce placuta:
- La noi in calculator, totul e in regula, facturile au fost platite la timp, distributia gazului nu a fost oprita; va rugam sa sunati la intrepriderea care se ocupa de verificarea retelelor de distributie. Indatoritoare, vocea indica si un numar de telefon.
Sili se simte din nou increzatore. Formeaza numarul. O voce amabila:
- Care e problema dumneavoastra.
Sili reia explicatia.
- Noi nu intrerupem furnizarea gazului, spune zana de la verificarea retelelor de distributie. In calculatorul nostru, insa, apare informatia ca la adresa dumneavoastra nu a fost nimeni acasa cand s-au facut verificarile instalatiilor.
- Dar verificarea instalatiilor a fost facut cu alta firma autorizata, am documentele, pot sa le prezint daca e cazul
Cu optimismul ajuns la cel mai mic nivel, neimbaiata si nemancata, Sili insfaca dosarul cu documentele care atesta verficarile instalatiei din ghiocelul ei alb, gingas, plin de lumina. Pentru ca n-a reusit sa-si ingrijeasca aripile se simte jenata. Stralucirea zaneasca a disparut din ochii ei. In zanobus nu se uita nici in dreapta nici in stanga. Parca o apasa tone de praf.
In sfarsit, a ajuns. Sunt niste scari de urcat, dar nu-si foloseste aripile. Sare de pe o treapta pe alta. Ajunge in hol, ia un bon de ordine, se aseaza pe scaun si asteapta. In spatele unor birouri sunt sapte zanofiteri pentru relatii cu publicul. Cinci zane si doi zani. Sili are aproape saizeci de persoane in fata ei. Observa. Este un zanofiter, in dreapta, la biroul numarul 4, de la care toti solicitantii par sa plece satisfacuti. Pare foarte competent. In timp ce vecinul lui a discutat cu un solicitant, el a discutat cu patru. Poate ca toti patru au avut probleme mai simple, Hmm! Situatia se repeta. Ceilalti au un ritm normal. E ceva cu zanofiterul de la biroul nr. 5: se ridica, se mai plimba, iar se ridica, se uita in sus, in sfarsit apasa pe butonul care declanseza chemarea unui alt numar de ordine. Zanofiterul de la numarul 4 se apropie de vecinul sau de la numarul 5 si ii sopteste ceva. Acesta raspunde nepasator:
- Ei, nu pot sa tin minte toate nimicurile si chichitele!
 Sili s-a lamurit. N-ar vrea sa ajunga la zanul respectiv pentru rezolvarea problemei ei.
Ghinion! Numarul ei de ordine apare afisat tocmai la biroul nr 5. Se aseaza pe scaunul din fata. Explica   a treia oara  problema ei: nu are gaz, desi a platit facturile si a facut verificarile la timp..
- Dar de unde stiti ca nu aveti gaz? intreaba zanul
- Pentru ca nu se aprinde flacara de la aragaz! raspunde Sili, simtindu-se mica, mica, de vreo 3 anisori, pierduta intr-un ibric imens, fara mama alaturi!
- Poate este o defectiune la bulbul  central! Sau poate tot orasul nu are gaz, insista zanul.
(Lui Sili ii trece prin minte ca in cladirea  in care se afla e asa de cald, incat iti vine sa-ti dai jos aripile, caloriferele sunt fierbinti, desi afara e chiar placut). Ramane politicoasa ca o zana ce se afla si raspunde: 
- Nu…, fiindca am verificat: celelalte floricele, ghiocei, toporasi, lacramoiare au gaz! Doar la mine e oprit!
- A, da... Pai... si de ce nu-i dati drumul!
- Cum? Ce spuneti?!
- Am glumit!
Sili nu simte deloc nevoia sa rada! Simte niste furnicaturi prin cap, maini picioare. II e frica sa nu se transforme. Isi aduce aminte de bunica ei, care-i povestea intamplari de groaza cu zane transformate in pitigoi, gandaci, gaini si alte celea. Numai ca erau zane care gresisera foarte rau, nesocotisera Legile Zanesti!
Ea e Sili, zana naivilor, si asta vrea sa ramana. N-a gresit cu nimic! Treaba ei e sa stea printre naivi, sa se ocupe de ei si sa-i faca fericiti!! Dupa cum a invatat Sili, naiv nu inseamna nici prost, nici tont!
Sili vrea sa plece de aici! repede!
Primeste un alt numar de telefon de la biroul cu nr 5. Al echipei de interventie rapida! Ei, poate acum se rezolva,  spera ea, ca orice zana a naivilor!
Apare echipa de interventie! Uf! in sfarsit!
Doi uriasi stau la intrare.
- NU aveti gazul oprit. E sigilat contorul!
- AH! De ce? Cine l-a sigilat?
- Noi! Aveti scurgeri de gaz la aragaz si la centrala!
Sili inlemneste. E ceva foarte grav. Totusi- isi aminteste ea, - naiv nu inseamna tont!
- Cum ati constatat ca sunt scurgeri la centrala si aragaz din moment ce inca n-ati intrat inauntru? (S-o fi dat liber la proceduri telepatice, se gandeste ea, si eu nu sunt la curent! Asta-mi mai lipsea, sa ma fac de ras ca o ignoranta!).
- Chemati un instalator sa remedieze defectiunile si apoi va programam pentru desigilare!
Sili are o strafulgerare: precis ce doi sunt intrusi dintr-un alt univers si vor sa distruga lumea zanelor! Nu prin violenta! Ar fi prea simplu! Prin schimonosirea bunavointei, prin deghizarea indiferentei in bun simt, prin inlocuirea increderii cu bascalia. Poate sunt orci?!O!! Dar asta inseamna ca nici fiinta din spatele biroului nr.5  nu era un zanofiter adevarat!
 Cei doi uriasi au disparut. Sili aleaga din nou la telefon. De data asta suna la firma care i-a facut verificarea instalatiei. Cheama instalatorul. Asteapta. Aude soneria Tresare speriata in hamacul ei albastru! 
E din nou dimineata! Se ridica si pluteste lin spre baie! 
Minune! Apa calda curge! Curge si apa rece! Sili pluteste grabita spre bucatarie! Se aprinde si flacara aragazului! Totul functioneaza.!
Sili e o zana perfecta , intr-o lume zaneasca perfecta, unde naivii au o viata perfecta!
Totul a fost doar un cosmar! O contra poveste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu