sâmbătă, 12 iulie 2014

Leo și Pam

Leo și Pam


Puiul de urs nu a mai sat  mult în ogradă. Într-o bună zi a fost urcat din nou în căruţă şi a pornit iar la drum, de data asta fără sac în cap. A trecut prin mai multe sate, oamenii se uitau la el, de, ca la un urs ce era! Pam nu mai era înspăimântat, se obişnuise şi cu oamenii şi cu animalele domestice.
Călătoria cu căruţa nu a fost neplăcută. Pam se uita în dreapta şi în stânga şi învăţa  cum e lumea asta a oamenilor. La un moment dat a fost luat pe sus şi dus  într-o maşină .Aici nu i-a plăcut deloc, pentru că mirosea a benzină. Din cabina şoferului ieşea continuu un fel de bâzâit de parcă un roi de albine furioase ar fi năvălit asupra vreunui hoţ de miere. Dar albinele nu se vedeau nicăieri. Şoferul sălta din umeri şi-si bălăngănea capul în dreapta şi în stânga .Pam a ajuns la concluzia ca şi el fusese pus  cândva pe jăratec  ca să ştie să se mişte în ritmul bâzâitului ,dar nu cu tălpile,   ci cu  fundul, pentru că  nu-şi juca decât partea de sus a corpului. Sigur, concluzia lui era greşită, dar ursuleţul nu avea de unde să ştie.
Curând maşina s-a oprit şi Pam a fost dus în cala aceluiaşi avion unde se afla Leo. Acum stătea într-o cuşcă .Nu era chiar atât de rău ca în sac, dar nu-i plăcea!  Vecinul lui era un pui de leu. Dormea într-o cuşcă identică cu a lui.
                  Puiul de leu avea o blăniţă aurie. Răspândea în jur  lumină. Ursuleţul părea o pată de întuneric aspru, maroniu.
            La început nu reuşeau să fie treji amândoi în acelaşi timp. Fiecare îşi studiase veciul în timp ce  acela dormea. Leo, când visa, scote niste sunete ciudate: parcă ar fi mârâit o pisică.Doar că pisicile nu mârâie. Pam ştia bine asta , fiindcă trăise într-o ogradă. Pisicile miorlăie. Sau torc. Vecinul din cuşca de alături nu părea însă nici genul torcător, nici genul miorlăitor. Pam se gândea la animalele cunoscute de el. Când statea acolo, intins în cuşca lui,  îi părea ba că e  linistit, calm, relaxt ca o vulpe, ba plin de tensiune si energie ca un lup, ba atent, gata de salt ca o pisică,  sălbatică.
Pentru Leo, Pam era la fel de enigmatic. Labele puternice cu gheare lungi, ascuţite îi aminteau de tigru, şolduri şi umeri la fel de masivi si  puternici mai văzuse la puii de elefant. Din când în când,vecinul  mormăia în somn.
 A venit şi vremea când un îngrijitor i-a trezit. Le-a dat  să bea şi să mănânce. Pam era obişnuit cu oamenii, Leo, nu. Când uşa cuştii sale a fost deschisă, s-a tras înapoi, a mârait. A tras cu coada ochiului la puiul de urs, a văzut ca el e relaxat. Asta i-a dat un pic de  încredere. Cu mare prudenţă a băut puţină apă. Îi era tare sete. N-a mâncat. Nu îndrăznea..Ultima masă se sfârşise rău.
După ce omul s-a retras, cei doi pui au îndrăznit să se privească şi să se adulmece. Fiecare dintre ei avea nevoie de un sprijin. Aşa a început prietenia dintre Leo şi Pam.
Au avut noroc.Au fost cumpăraţi amândoi de directorul unui circ. Erau destul de mici ca să poată fi dresati.  Şi în menajeria circului au nimerit în două cuşti alăturate. Dresorii lor erau fraţi. Un barbat și o femeie. Au observat repede apropierea dintre cei doi pui şi au hotărât să facă un număr împreună. Aşa ceva era cu totul nou în istoria circului: un leu şi un urs care să lucreze împreună. Se jucau cu o minge mare, roşie.Pam se ridica pe piciorele dinapoi şi i-o arunca lui Leo. Acesta, ca să o prindă, trebuia să treacă printr-un cerc de foc. După mai multe pase de felul acesta, dansau împreună, făceau câteva tumbe, apoi părăseau arena umăr la umăr.Aveau mare succes şi publicul, format mai ales din copii, îi chema de multe ori, înapoi,in lumina reflectoarelor